HTML

Linkblog

Utolsó kommentek

COPYPASTE?

Copypaste vagy csak szerencsétlen egyezés? Derítsük ki együtt! Az addict blog másolásügyi melléklete.

Friss topikok

2009.06.01. 19:09 reklámbuzi

Tisztázzunk valamit már az elején!

Sokan felhívták a figyelmemet arra, hogy a blog címe, valamint a belinkelt képek és videók egymás mellé rendezése egyben ítéletalkotásnak is tűnik. Vagyis ha valami ide bekerül, akkor én azzal azt sugallom, hogy az nem is lehet más, mint otromba és pofátlan lopás. Ez valóban nem szerencsés, hiszen én nem vagyok hivatott ennek eldöntésére, pláne nem az érintettek álláspontjának ismerete nélkül. A copypaste bloggal az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmet a szerencsétlen egyezésekre, hogy közösen megvitassuk őket, és vagy tisztázzuk, vagy elmeszeljük azok alkotókat.

Ilyen reklámegyezések azóta vannak, mióta a második reklám megszületett. Ezek egymástól függetlenül is megszülethettek, hiszen hasonló briefre sok esetben születik hasonló végeredmény. Persze nem állítom, hogy minden esetben elintézhetjük ennyivel a dolgot, hiszen az ellenkezőjére is láttunk már nem is egy példát. Néha egészen egyértelmű a lopás ténye, ilyenkor bizony kijár a seggberúgás. Én azonban nem akarok elhamarkodottan ítélkezni, és pálcát törni bárki felett, pláne úgy, hogy ez velem is előfordulhat a mindennapi munka során. De talán tanulhatunk egymás hibáiból, és egy jónak tűnő ötlet prezentálása előtt legközelebb futunk majd egy kört az Ads of the World-ön vagy az Advertologon, hátha egy olyan ötlet jutott az eszünkbe, ami már másnak a fejéből is kipattant egyszer. Ezért tettem kérdőjelet a cím után, és ezért írtam át a bemutatkozó szöveget is. Remélem így már tiszta a dolog.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://copypaste.blog.hu/api/trackback/id/tr571157418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fulton 2009.06.02. 10:51:47

Elég furcsa, mert nekem nem tünt úgy, hogy a bejegyzések, vagy a blog címe rögtön ítéletalkotás lenne. De az egyezések ,azok egyezések bármivel is próbálják megmagyarázni, de abban igazad van, hogy ez talán félreérthető. Ugyanarra az eredményre lehet jutni, sőt azt kell, hogy mondjam, majdnem törvényszerű is. Velem is előfordult már, hogy évekkel ezelőtt terveztem egy betűtipust, nem reklámoztam, nem jelent meg sehol, de mostanában hasonlókat találnak ki még külföldi tipósok is. Szóval elkerülhetetlen.

ethan blow 2009.06.02. 13:06:51

nyilván nem mindig egyértelmű, hogy mi is történt, lopás, vagy egyezés, de némely esetben azért nem sokat kell gondolkozni. és nem is ez a baj, lehet mindenkinek egyezés az életében, a baj a szándékosság. ami lealázza az egész szakmát, és bár néhányan erősen lázadnak, ha lelopósozzák őket, de én meg azt mondom, az ötlettolvajokat azelőtt kell visszaküldeni oda, ahonnan jöttek, mielőtt a mi ötleteinket is ellopják. és ez nem haverság, meg tolerancia, hanem szakmai büszkeség és önérzet kérdése. aki lop, az tolvaj, aki meg tolvaj, azt el kell kapni és kellemetlen helyzetbe hozni, minimum. nem pedig isteníteni, hogy mekkora arc, bazmeg. de csak ha szándékos, pofátlan nyúlás volt, amíg ez ki nem derül, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.uténa meg a herót.

anemic royalty 2009.06.03. 18:27:29

vicces, hogy az első pár példaműből 2 most nyert pengét...

na ilyenkor duplán érdekes ez....

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.07.30. 00:48:09

amire nem tér ki a disclaimer, az az, hogy a nyilvánvaló és szándékos idézet, mint a magyarbaromfis szpot, pláne nem fér bele egy olyan kategóriába, hogy "vagy lopott vagy nem, de nagyon hasonlít". Kétségtelenül és természetesen hasonlít, és kétségtelenül hülyeség lopásnak nevezni, mivel idézet, paródia, hivatkozás.
süti beállítások módosítása